Programma 2024

Programma 2024

Openingstijden 

Zaterdag 14 september 2024 10.00-17.00 uur | zondag 15 september 2024 12.00-17.00 uur. Voor enkele monumenten gelden afwijkende openingstijden. 


Achtergrond informatie 

Klik in het overzicht hieronder op de naam van het monument: in een nieuw tabblad opent dan de uitgebreide informatie op de landelijke OMD-website.  

Via www.openmonumentendag.nl (aanbod Gouda) kan er ook gefilterd worden op type monument of activiteit. Dit kan ook via de nieuwe Open Monumentendag App!

Of download alvast de pdf van ons programmaboekje. (N.B.: check voor actuele informatie altijd de websites / app).

Monument

Adres

Beschrijving

Activiteit




Markt e.o.


Za.

Zo.

Stadhuis Gouda

Stermonument

Markt 1

Na de stadsbrand van 1438 werd besloten dat het nieuwe stadhuis vrij moest staan. Bouwperiode 1448-1459, in laatgotische stijl. Het renaissance bordes dateert uit 1603, naar ontwerp van de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool. Het schavot aan de achterzijde stamt uit de 17e eeuw. Na WO II werd het gebouw ingrijpend gerenoveerd. De beelden in de voorgevel zijn in 1960/61 geplaatst. Komende jaren volgt weer een restauratie annex verduurzaming.

Informatiepunt Open Monumentendag Gouda: achterzijde onder het schavot.


Bezichtiging trouwzaal: tijdens huwelijk kort gesloten.


Za. Gouda Tijdmachine. Initiatief van historische vereniging Die Goude en Streekarchief Midden-Holland waarbij de historische ontwikkeling van de stad volledig digitaal gereconstrueerd wordt. Informatie uit historische bronnen over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoners wordt door vrijwilligers gebundeld.

Za.

Zo.


Arti Legi

Stermonument

Markt 27

Hier stond tot 1573 de Latijnse school en daarna het boterhuis. Het huidige Arti Legi in eclectische stijl dateert uit 1855. Ontworpen door W.C. van Goor voor de dubbelfunctie van Stadstekenschool (Arti) en Kantongerecht (Legi) – ‘Voor Kunst en Wet’. In 2012 kreeg het na restauratie een culturele functie. Nu in gebruik bij de Stichting Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen.

Za. bovenzaal 11+12 uur: presentaties bodemdaling.


Za. benedenzaal 13.30+14.30+15.30 uur: Goudse Popschool -  Jesse Brunink, covers onder pianobegeleiding, sets van 30 minuten.

Za.

Zo.

Goudse Waag

Stermonument

Markt 35

Gouda kreeg in 1667 het waagrecht voor goederen boven 10 pond. Bouwmeester Pieter Post ontwierp een vierkant gebouw met luifels in Hollands classicisme. Het grote reliëf is van de hand van Bartholomeus Eggers uit Amsterdam. Beeldhouwer Ton Mooij vervaardigde in 2000 een vervangende replica.



Za.

Agnietenkapel Stermonument

Nieuwe Markt 100

Deze kapel is het enige dat resteert van het Sint-Agnietenklooster (ca. 1450). Na de reformatie werd het gebruikt door een lakenweverij met kookovens. Daarna was er de Bank van Lening gevestigd (1650-1924). Tegenwoordig heeft de kapel een culturele functie.

Za. expositie teken- en schilderclub De Goudse Streek.




Achter de Kerk e.o. 


Za.

Zo.

Wijdstraat 20

Oudste tabakszaak van Nederland uit 1836. In de 'Eenhoorn ' was ook een tabakskerverij en sigarenmakerij gevestigd. Beroemd om de Goudse kleipijpen. 

Za.

Sint-Janskerk

Stermonument

Achter de Kerk 1

Kruiskerk in gotische stijl, vernoemd naar Johannes de Doper. De eerste vermelding dateert uit 1280. Deze langste kerk van Nederland (123 meter) is wereldberoemd om haar 16e-eeuwse Goudse Glazen. Deze gebrandschilderde ramen van de glazeniers Crabeth tonen afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

Za. 10+11+12+14+15 uur: Nationale Orgeldag, concerten.

Za. 16 uur: slotconcert door stadsorganist Gerben Budding en Adrie Vergeer, draaiorgels. 


Za. 10.30+11.30+13.00+14.30+15.30 uur: orgelzolder, bezichtigingen Moreau-orgel.

Za.

Achter de Kerk 13

In vroeger eeuwen werd nabij de Sint-Janskerk het beroep van steenhouwer uitgeoefend. O.a. door stadsbeeldhouwer Gregorius Cool (begin 17e eeuw). Van 1904 tot 2006 was dit het atelier van het steenhouwersgeslacht Roodbol. Het pand met klokgevel en voluten is nu expositieruimte van het kunstenaarsplatform De Firma Kunstcentrum Gouda.


Zaterdag geopend van 12-16 uur.

Za.

Zo.

Achter de Kerk 14

Invalideningang Oosthaven 9

Museum Gouda is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis. De geschiedenis van het monumentale pand gaat terug tot de 14e eeuw, toen het een gasthuis was waar landlopers, bedelmonniken en gevluchte lijfeigenen de nacht konden doorbrengen.


 


Za. gratis entree. Van 11-16 uur starten op ieder heel uur gratis rondleidingen door en om het gebouw. Met uitleg over het gebruik van de verschillende ruimtes van het gasthuis – zoals Gasthuiszaal, apotheek, het Ruim en de Kapel. Reserveren hoeft niet, maar de capaciteit is beperkt. Vol = vol. Met de gratis flyer is het gebouw ook zelfstandig te ontdekken.

 

Zo. tegen het normale tarief geopend (waaronder Museumjaarkaart). De flyer is ook deze dag gratis verkrijgbaar. 

Za.

Willem Vroesenhuys

Stermonument

Willem Vroesenplein 1. Zijpoort t.h.v. Spieringstraat 2

Oudemannenhuis, gesticht door Willem Willemszoon Vroesen in 1555. Het beeldhouwwerk is mogelijk van Gregorius Cool. De voorgevel in empirestijl dateert van 1831. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het complex gesplitst in wooneenheden. Binnenhof te betreden via de zijpoort.

Zo.

Spieringstraat 18

Deze van oorsprong R.K.-jongensschool werd in 1905 getekend door architect C.P.W. Dessing die ook de Gouwekerk ontwierp. Het betrof een dubbele school. De linkerbrug gaf toegang tot de Voorschool (geschikt voor doorleren), de rechterbrug tot de Achterschool (door naar beroepsopleiding). In 1966 werd het een gemengde school.


Za.

Groeneweg 42

Hofje voor 'oude, eerlijcke vrijsters ofte weduwen', gebouwd in 1692. Nu beheert door de Stichting Christelijke Hulpverlening.


Za.

Zo.

Jeruzalemstraat 11

Twaalfzijdige kapel. Rond 1500 gebouwd door Gijsbrecht Willemsz Raet, priester van de Sint-Jan, na een pelgrimstocht naar Palestina. De grondvorm is gebaseerd op de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Het aangebouwde rechthoekige deel is nu de zogenaamde Schoolmeesterswoning.

Jeruzalemkapel alleen zondag geopend.


Zo. 13+14+15 uur: Now & Forever, easy listening classics, optredens van 30 minuten.  





Lange Tiendeweg e.o. 


Za.

Lange Tiendeweg 21

Naamgever is apotheker E. Grendel, die het in de tweede helft van de 20e eeuw liet restaureren. Ter herinnering werd er een gevelsteen met grendeltje aangebracht. Nu in gebruik bij een edelsmid.

Za.

Zo.

Klein Amerika 20

In dit fabrieksgebouw uit 1972 was de chocoladefabriek van Steenland gevestigd. Sinds 2014 biedt het onderdak aan de Stadsbibliotheek, Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats en horeca.

Za./zo. tentoonstelling Streekarchief Midden-Holland: ‘En route in de regio’ – historische vervoersmiddelen.




Oosthaven / Westhaven e.o.


Za.

Zo.

Donkere Sluis

Stermonument

t.h.v. Dubbele Buurt 12

Eén van Nederlands oudste sluizen. Samen met het Amsterdams Verlaat en de Havensluis was deze dubbele sluiskolk van 800 meter cruciaal voor de binnenvaart van Amsterdam naar Rotterdam. In 1778 voorzien van kruisende deuren, belangrijk voor het ‘schuren’ van de Goudse waterwegen. Sinds 1954 waterbouwkundig monument.

Za. 13+14+15 uur: demonstraties Gouds Sluiswachtersgilde ‘Schuren der grachten’.


Za. 14-16 uur: Shantykoren, afwisselend West-Zuid-West / Gouds Getij.

Za.

Zo.

Westhaven 12

Rond 1765 werden twee middeleeuwse panden samengevoegd achter een nieuwe Louis XV-gevel (rococo). Het interieur kreeg een rijkversierde bordestrap en decoratieve stuc-plafonds. Na gebruik door Diaconessenhuis ‘De Wijk’ en de muziekschool is het nu een opleidingsinstituut van de Mandeville Academy.


Za.

Zo.

Oosthaven 6

Winkel/woning met Jugendstil kenmerken uit ca. 1860. Portiek met gedecoreerde geglazuurde tegels. In het interieur bouwsporen uit diverse periodes: middeleeuwse muren, balken- en stuc-plafonds. Nu slijterij en bierwinkel annex proeflokaal.


Za.

Zo.

Oosthaven 9,

groepsingang Achter de Kerk 14

Museum Gouda is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis. De geschiedenis van het monumentale pand gaat terug tot de 14e eeuw, toen het een gasthuis was waar landlopers, bedelmonniken en gevluchte lijfeigenen de nacht konden doorbrengen.




Za. gratis entree. Van 11-16 uur starten op ieder heel uur gratis rondleidingen door en om het gebouw. Met uitleg over het gebruik van de verschillende ruimtes van het gasthuis – zoals Gasthuiszaal, apotheek, het Ruim en de Kapel. Reserveren hoeft niet, maar de capaciteit is beperkt. Vol = vol. Met de gratis flyer is het gebouw ook zelfstandig te ontdekken.


Zo. tegen het normale tarief geopend (waaronder Museumjaarkaart). De flyer is ook deze dag gratis verkrijgbaar.

Za.

Zo.

Oosthaven 15-16

Bouwjaar 1650. Oorspronkelijke trapgevel in de 19e eeuw vervangen door een gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte zijkanten. De voorgevel helt naar voren, kenmerkend voor een pakhuis. Nu kantoor annex woonhuis.

Za./zo. wisselende tijden: Ierse Folkmuziek, Tuesday Rebels.


Za.

Zo.

Oosthaven 17

Hier overleed de humanist Dirck Volkertsz. Coornhert (1522-1590) en werd in 1746 dichter Hieronymus van Alphen geboren. Halverwege de 17e eeuw verrees het huidige pand. Sinds 1843 in gebruik bij Sociëteit De Réunie. De feestzaal aan de achterzijde werd van 1931 tot 1978 als bioscoop geëxploiteerd. Nu de Goudse kegelbaan.

Za./zo. Goudse stadsgezichten: ‘Een reis door de tijd’. 3D Video van Bas Beukering in Leiapix montage.

Za.

Zo.

Oosthaven 28

Toenmalig bewoner en kleinschipper Frans Koot gaf dit pand in 1724 haar huidige naam. Waarschijnlijk heeft de verbinding met Dordrecht een rol gespeeld. De winkelpui van gietijzer met klinknagels en kleine ruitjes dateert van rond 1900 en is kenmerkend voor die tijd.

Za./zo. expositie Gouda, schepen en (water)wegen.


Zo. Ineke Mahieu schildert aan de gracht ‘en-plein-air’.

Za.

Oosthaven 31C

Gebouwd in 1856 voor de Goudse zeepfabrikant Viruly, werd dit woonhuis in eclectische stijl in 1892 verkocht aan het Centraal Israëlietisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis. In 1943 werden alle bewoners naar Sobibor gedeporteerd. Maar liefst 64 Stolpersteine in de stoep herinneren hieraan.


Za.

Westhaven 27

Twee panden werden in 1762 samengevoegd tot een deftige patriciërswoning. In 1870 werd het gebouw aangekocht door de Zouaven Broederschap. Later omgedoopt tot rooms-katholieke leesvereniging, de voorloper van de huidige Sociëteit Concordia.


Za.

Zo.

Westhaven 29

Van oudsher een kruidenierswinkel met koloniale waar. Daarna waren hier een suikerraffinaderij en tabakswinkel gevestigd. Aangeduid met tabakskarotten (rollen tabak) aan de gevel. Het winkelinterieur dateert uit 1680. Het 18e-eeuwse uithangbord met pijprokende Moriaan is verplaatst naar Museum Gouda.


Interieur gesloten.



Za.

Westhaven 39

Pand uit 1760 met lijstgevel uit de 19e eeuw. Het barokke trappenhuis heeft een ingekleurd bovenlicht. Op de beletage een plafond van beschilderd stucwerk. In het souterrain met witjes en tegeltableaus zijn onder de marmeren vloer oude plavuizen aangetroffen.


Za.

De Wildeman


NIEUW!!!

Westhaven 40

Woonhuis met renaissancegevel uit 1605. In 1634 betrok schrijver/dichter Florentius Schoonhoven het pand, wiens familiewapen op de gevelsteen prijkt. De oudere kelder kreeg een 17e-eeuws zijl/rioolsysteem. In 1976 werd de onderpui gereconstrueerd naar de 17e eeuw.


Za.

Westhaven 42

Statig woonhuis uit 1702 voor notabelen, waaronder reders. Van 1947-1970 in gebruik bij de Montagne kraamkliniek. In 1990 is het pand gesplitst in 3 woningen. Bijzonderheden zijn de 17e-eeuwse plafondschildering en het trappenhuis.


Zo.

Westhaven 45

Middeleeuws zaalhuis uit 1488 met balkenplafonds, originele sparrenkap met gekerfde telmerken en keldergewelf. O.a. bewoond door Gijsbert Raet, stichter van de Jeruzalemkapel. In 1974 gerestaureerd door stedenbouwkundige Anco Schut.

Zo. uitsluitend rondleidingen: inschrijving ter plekke.

Za.

Zo.

Westhaven  / Oosthaven 60

De laatste of uiterste brug voor de Havensluis bij het Tolhuis. In 1532 nog een vaste toogbrug met uitneembare middenplanken. In 1633 verbouwd tot ophaalbrug, gevolgd door een draaiend model (1845). De huidige dubbele basculebrug met kamwielen dateert uit 1880.

Za. 14-16 uur: Shantykoren, afwisselend West-Zuid-West / Gouds Getij.

Za.

Zo.

Westhaven 65

Een van de oudste stenen gebouwen van Gouda, eerste helft 16e eeuw. De stijl is late gotiek: natuurstenen banden en geprofileerde deurstijlen. De opkamer heeft een balkenplafond met ranken en vogels, in 1630 geschilderd door Antony Hendricksz. Van 1563 tot 1990 was hier zeilmakerij en tuigerij Endenburg gevestigd.


Za.

Zo.

Westhaven 73-74

Op deze strategische plek aan de Hollandsche IJssel stond al in de 15e eeuw een grafelijk tolhuis. In 1623 werd de Sluiswachterswoning aangebouwd. De gevelsteen met het wapen van Holland stamt uit 1631. Het Tolhuis heeft tot 1795 dienstgedaan. Na de watersnoodramp van 1953 werd de verbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Haven afgesloten.

Interieur gesloten.






(Nieuwe) Veerstal e.o. 


Zo. 

Spieringstraat 113

In de 19e eeuw was dit nog een koetshuis met stal. Vanaf 1861 in eigendom bij de gemeente. Het huidige, dubbele gebouw dateert uit 1906. Tussen 1928 en 1990 o.a. in gebruik geweest als consultatiebureau. Daarna was er de COC-bar in gevestigd.


Za.

Punt 17

Korenmolen 't Slot is kort na 1582 gebouwd op de restanten van het Kasteel van Gouda. In 1831 brandde de molen uit en werd in 1832 herbouwd. In 1975 is het mechaniek gerestaureerd.


Za.Zo.

Veerstal 32

Hier zetelde de Commissaris van het Gouds Wagenveer. Van 1653-1853 vertrek- en aankomstpunt van de koetsverbinding met Rotterdam. De kelder heeft een unieke waterput. Het pand staat daarom ook bekend als put- of pothuis.





Mallegatsluis / Vest e.o. 


Za.

Zo. 

Veerstal 9

De oorspronkelijke Mallegatsluis (1577) lag 50 meter verder naar het westen. In 1764 werd ze wegens bouwvalligheid vervangen. Twee natuurstenen reliëfs in de oostelijke muur van de kolk herinneren daaraan. De modernisering met elektrische hefdeuren dateert uit 1941/42.


Za.

Zo.

Schielands Hoge Zeedijk 1

Voormalig schipperswachtlokaal bij de historische Mallegatsluis. Gebouwd in chaletstijl (1912) in de vorm van een Grieks Kruis. Nu in gebruik als horeca.


Za. 11-16 uur: Kleintheater Zwaan 'Ontmoet enkele schippers bij het schipperswachtlokaal’.


Za. 14-16 uur: Shantykoren, afwisselend West-Zuid-West / Gouds Getij.

Za.

Zo.

Vest 252

Begin 19e eeuw werd deze zwenkkom ingericht als aanlegplaats. Sinds 1991 de thuishaven van Stichting Museumhaven Gouda. De meesten van de ca. 20 historische bedrijfsvaartuigen – varend cultureel erfgoed uit de periode 1900-1950 – worden permanent bewoond. Restauratieloods Werfhuijs dateert uit 1999.

Za. 11-16 uur: Kleintheater Zwaan 'Maak kennis met een beurtschipper’.




Buurtje 


Za.Zo.

Prins Hendrikstraat 3

In 1832 werd deze begraafplaats aangelegd. De aula, met de nog originele indeling en decoraties, is een rijksmonument.





Vest / Turfsingel 


Za.

Vest 30

Dit gebouw met steunberen en loskade werd tussen 1841 en 1844 gebouwd voor de verzameling van haardas of ‘potas’: restmateriaal van gestookte turf. Waardevol als grondstof voor zeep en glas. Vanaf de jaren 60 in gebruik bij jongerensociëteit So What!.


Za.

Turfsingel 34

In 1861 werd een door stoom aangedreven garenspinnerij opgericht. Nu in gebruik bij Cultuurhuis Garenspinnerij.

Zaterdag geopend 10-16 uur.




Hoge Gouwe / Lage Gouwe


Za.

Lage Gouwe 28

Entreehal met zware balklagen en kelder, presentatie bodemvondsten. De huidige gevel stamt uit het eerste kwart van de 19e eeuw.

Op de bovenverdieping is bij renovatie een 17e-eeuwse renaissance muurschildering ontdekt (vermoedelijk 1631). De voorstelling bevat elementen die voor Nederland tamelijk zeldzaam zijn. Een gevleugelde figuur draagt wapenschildjes met de lettertekens IHS en MAR: Jezus en Maria.


Za.

Zo.

Visbanken

Stermonument

t.h.v. Hoge Gouwe 19 / Lage Gouwe 23

In de 15e eeuw bezat Gouda al een visbank. De huidige visbanken kwamen in 1588 tot stand, werden in 1600 overdekt en in 1676 nogmaals verbouwd. Het commissarishuisje dateert uit de 18e eeuw. De visbank aan de Lage Gouwe was voor Gouwenaars, die aan de Hoge Gouwe voor handelaren van buiten. Tot 1850 verbonden door een houten trappenbrug (Vis- of Aalbrug).


Za.

Zo.

Gouwekerk

Stermonument

Hoge Gouwe 39

Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van de Goudse architect C.P.W. Dessing. Officiële naam Sint-Jozefkerk. In de jaren 70 kwam het gebouw in handen van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. De toren (80 meter) is het hoogste punt van Gouda. In 2024 verbouwd; multifunctionele bestemming.

Zo. 15.15-16 uur: concert Nieuw Geluid, Dvořák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

Za.

Hoge Gouwe 77

Patriciërswoning in Hollands classicisme, samengesteld uit oudere panden (vanaf 1320). Het voorhuis werd begin 18e eeuw verfraaid. Rond 1855 betrokken door de loge van Vrijmetselaren ‘De Waare Broedertrouw’ die op de eerste verdieping hun tempel vestigden. Sinds 1996 in gebruik als woonhuis annex kantoor.


Za.

Aaltje Bakstraat 1

Pand uit 1762 met zadeldak en monumentale lijstgevel met consoles (Lodewijk XIV). In het middenveld van het gangplafond prijkt een vrouwspersoon met hoorn en tak. Het plafond bovenin het barokke trappenhuis is onderverdeeld in drie velden met florale motieven.


Za.

Hoge Gouwe 107-111

In 1630 werd achter drie woonhuizen een schuilkerk gewijd aan Johannes de Doper. In 1723 splitste deze Oud-Katholieke Kerk zich af van Rome. Het complex kreeg in 1863 haar huidige gevel. Het interieur is rijk gedecoreerd, o.a. met gemarmerd hout.


Za.

Lage Gouwe 140

In 1881 gebouwd als woonhuis voor de Goudse ondernemer Cornelis Jonker. In 1928 wordt door W. Slont, importeur voor de West-Indische Bananenhandel, het benedenhuis verbouwd tot pakhuis met twee poorten. Rond de midden entree werden reliëfs van bananen toegevoegd. De 17e-eeuwse van oorsprong drijvende kelder is in 2010 gerestaureerd.


Za.

Lage Gouwe 150

Grachtenpand uit 1610 met tuitgevel in geschilderde ijsselsteentjes. Een havenmeester gaf het in 1632 de naam ‘De twee Goudse Anckers’. De gevelsteen werd pas in de jaren 60 van de vorige eeuw ingemetseld. Bijzonder is het stucwerk plafond met Jacobsschelpen.


Zo.

Lage Gouwe 166

In 1902 gebouwd in eclectische stijl voor J.L. Bruns, eigenaar van warenhuis Bruns aan de Lage Gouwe. Ondanks de woelige geschiedenis – o.a. gebruikt als gastarbeiderspension – is veel bewaard gebleven. Waaronder rijk gedecoreerde plafonds van papiermaché in neo-rococostijl: ‘laminee ornamenteno’.


Za.

Zo.

t.h.v. Hoge Gouwe 141 / Lage Gouwe 174

Oude benaming het Amsterdamse Veer – hier vertrok de trekschuit naar Amsterdam. De schutkolk tussen het Amsterdams Verlaat (1436) en de Donkere Sluis mat 400 meter, nog verdubbeld door de bouw van de Havensluis (1615). Zo ontstond de langste sluis ter wereld. De gietijzeren draaibrug uit 1867 is vernoemd naar glazenier Dirck Crabeth. Het sluiswachtershuisje is een replica uit 2007.


Za.

Hoge Gouwe 141

Deze kerk beschikt over een bijzonder orgel, in 1805 vervaardigd door de Amsterdamse orgelbouwer Hendrick Buijing.

Zaterdag geopend 11-16.30 uur.

11-12 uur: Ensemble Recorgani speelt instrumentale dansen uit de Renaissance en Barok.

12.30-16.30 uur: Nationale orgeldag, concerten.




Turfmarkt e.o.


Zo.

Turfmarkt 51

In 1912 gebouwd door de gebroeders Teugels in het Belgische Walem. In 1981 is deze unieke feesttent gerestaureerd en opgebouwd in een pakhuis in Gouda.


Za.

Turfmarkt 23

De Joodse gemeenschap kocht in 1798 een doopsgezinde kerk, die in 1823 werd vervangen door nieuwbouw. Onder de naziterreur werd de Goudse gemeente vrijwel weggevaagd. De deurplaquette herinnert hieraan. In 1950 ging het gebouw over naar de Vrije Evangelische Gemeente.




Nieuwe Haven e.o.


Za.

Zo.

Korte Vest 2A

Dit kleinste Goudse monument dateert uit het einde van de 19e eeuw. In 2022 is het gerestaureerd en weer voorzien van een ornamentale piron op het dak.

Interieur gesloten.

Za./zo. mini-expositie De Firma Kunstcentrum Gouda: Astrid den Haan 'Raamkatten & Co.'




Buiten de Singels N.O.



NTC-bunker


NIEUW!!!

Groen van Prinsterersingel 44

Voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando. Gebouwd 1966-1968 tijdens de Koude Oorlog op de voormalige Prins Willem-Alexander Kazerne. Het complex moest bestand zijn tegen ABC-aanvallen (Atoom, Bacterieel en Chemisch). Het telt 144 ruimtes voor 370 militairen. Herbestemming is in ontwikkeling.

Za. 10-16 uur (laatste entree): rondleidingen o.l.v. verdedigings-erfgoeddeskundigen.

N.B. ongeschikt bij mobiliteitsbeperkingen.




Buiten de Singels Z.W.


Za.

Nicolaas Beetsstraat 2

Vrijmetselaarsloge De Waare Broedertrouw werd opgericht in 1801 en is daarmee de oudste nog bestaande vereniging in Gouda.

Za. leden vertellen: symboliek en ceremoniële bijeenkomsten van de vrijmetselaars.

Za.

Eerste Moordrechtse Tiendeweg 3

De Mallemolen (1804) is een van de grootste poldermolens van Nederland. Gebouwd voor het bemalen van de Zuidplas en later de Oostpolder. In 1904 nam het Zuiggasgemaal deze taken over. De molenkap is in 2010 gerestaureerd.