Main Menu

Lezing Die Goude maandag 5 september

Het thema van Open Monumentendag 2016 is Iconen en Symbolen. In samenwerking met de Stichting Open Monumentendag organiseert Die Goude een lezing over iconen en symbolen van de stad Gouda. Het uitgangspunt is het stadssilhouet van Gouda, waarin meerdere elementen samen onmiskenbaar duidelijk maken dat het om onze stad gaat. Het logo van ‘Gouda Beste Binnenstad 2015-2017’ is misschien het meest recente voorbeeld om dat helder uit te beelden.

Willem-RooseW-300x300

Henkjan Sprokholt zal in zijn gedeelte van de lezing ingaan op het silhouet van Gouda, zoals dat door de eeuwen de aandacht heeft getrokken, het stadsfront gezien vanaf de Hollandse IJssel en vanuit de Krimpenerwaard. Binnen dat silhouet onderscheidt hij meerdere iconen, van de Sint-Jan, de molens en de Gouwekerk tot aan splitsingskolommen van Croda. Hij zal de situatie van vroeger en nu behandelen. Is er veel veranderd?

Na de pauze gaat Willem Roose in op de molens in Gouda. De hoge korenmolens De Roode Leeuw en ’t Slot zijn beeldbepalende elementen in de Goudse skyline. Maar ooit waren er veertig molens te tellen in het Goudse stadssilhouet. Willem zal het hebben over de verschillende functies die molens kunnen hebben. Hoe verliep de opkomst en de neergang van deze symbolen van nijverheid. Uiteraard komen de vier overgebleven molens, de Haastrechtse molen, Molen ’t Slot, de Mallemolen en De Roode Leeuw, in zijn presentatie aan bod.

Henkjan Sprokholt is docent klassieke talen (Coornhert Gymnasium), archeoloog, museoloog en onderzoeker van onderwerpen uit de lokale geschiedenis. Hij is ontwerper van de maquette Gouda 1562 in Museum Gouda.

Willem Roose is sinds 1992 beroepsmolenaar op molen De Roode Leeuw aan de Vest. Al op zijn dertiende jaar hield hij zelfstandig een molen draaiende. Hij schrijft ook tijdschriftartikelen en boeken over molens.

De lezing vindt plaats in sociëteit Concordia, Westhaven 27. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis

(bron: Historische vereniging Die Goude, http://www.diegoude.nl/)

Comments are closed.

Informatie

Contact

Stichting Open Monumentendag Gouda
Kamgras 6
2804 NR Gouda