Historie

Open Monumentendag Gouda

Historie Open Monumentendag Gouda

In 1987 werd, in navolging van Frankrijk, Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Gouda deed vanaf het begin mee. De gemeente zag grote kansen om hiermee het draagvlak voor de monumentenzorg te vergroten. Iets wat in een monumentenstad als Gouda hard nodig is.


In korte tijd werd de Stichting Open Monumentendag Gouda in het leven geroepen. De stichting staat los van de gemeente Gouda al wordt zij tot op de dag van vandaag van harte door de gemeente ondersteund. In de stichting hebben verschillende partijen zitting die zich met het Goudse cultureel erfgoed bezig houden.


In relatief korte tijd is Open Monumentendag uitgegroeid tot het grootste evenement op cultuurhistorisch gebied dat ons land rijk is. In de eerste jaren, van 1987 tot en met 1990 waren er telkens 300.000 – 400.000 mensen op de been. Tegenwoordig trekt Open Monumentendag circa 800.000 bezoekers en is daarmee een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Ook in Gouda is Open Monumentendag een belangrijk evenement waar veel bezoekers van binnen en buiten de stad op af komen.


Rondom het thema worden zoveel mogelijk monumenten opengesteld die ook vaak het toneel zijn van speciale activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en rondleidingen.

25 jaar Open Monumentendag in beeld

In 2011 bestond Open Monumentendag 25 jaar. In die 25 jaar is Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Gouda doet vanaf het begin af aan mee. Op deze pagina staat een aantal films die gedurende de jaren zijn gemaakt. Zo krijgt u een goed beeld van 25 jaar Open Monumentendag Gouda.

Open Monumentendag 2015 bij de Chocoladefabriek

CONTACT


Stichting Open Monumentendag Gouda

Piersonweg 5

2801 AD  Gouda

secretaris: info@monumentenstad.nl

webmaster: webmaster@monumentenstad.nl


Privacyverklaring