Main Menu

Archief

Open Monumentendag Gouda

Open Monumentendag 2013 ligt alweer achter ons. Wij kijken terug op een geslaagd evenement met enthousiaste mensen, grote belangstelling voor de klassendag, nieuwe opengestelde monumenten en leuke extra activiteiten. Dank aan alle vrijwilligers en ook aan de bezoekers!

Centrale informatiepost OMD Gouda

Centrale informatiepost OMD Gouda

De Open Monumentendag Gouda was wederom een erg geslaagd evenement. Ondanks het sombere weer mochten wij toch vele bezoekers ontvangen in de opengestelde monumenten. Naast de prachtige ‘klassiekers’ was de openstelling van de Burgemeesterswoning van Van Strijen een absolute topper. Bezoekers konden zich hier vergapen aan de vele schitterende geornamenteerde en beschilderde plafonds en het prachtige trappenhuis. Omdat het pand in de afgelopen eeuw diverse bestemmingen heeft gehad (Gymnasium, kantoor Kamer van Koophandel, bank) werden er ook erg veel herinneringen opgehaald.

Westhaven 52 Gouda

Imposante achtergevel burgemeesterswoning

Westhaven 52 Gouda

Interieur pand Westhaven 52

Westhaven 52 Gouda

Wintertafereel schoorsteenmantel

Westhaven 52 Gouda

Medaillon met allegorische voorstelling

Binnen het landelijke jaarthema Macht en Pracht hebben wij de focus gelegd naar de 18e eeuw. De burgemeesterswoning van Van Strijen is een goed voorbeeld van hoe rijke inwoners (regenten) in Gouda hun macht en pracht toonden. Binnen het thema konden bezoekers kennis maken met twee andere, nog niet eerder opengestelde bijzondere Goudse monumenten aan de Turfmarkt en Aaltje Bakstraat. De zeer enthousiaste bewoners van deze panden hebben hun unieke plek getoond aan het publiek.

Veel van de traditionele Goudse monumenten waren ook dit jaar weer geopend. Sterke monumenten, waarmee Gouda de bezoeker van binnen en buiten de regio weet aan te trekken. Het monumentale Stadhuis op de Markt, de diverse kerken en kapellen, het Tolhuis, de molens, Museum Gouda en tal van andere bijzondere locaties hadden de deuren geopend. En niet te vergeten, de diverse activiteiten, waaronder een demonstratie van hoe de Goudse kleipijpen werden gemaakt, dateren van bodemvondsten bij Golda en het op een leuke manier lezen van oude handschriften over gebeurtenissen in Gouda.

Hoog uitkijken boven de stad vanaf de toren van de Gouwekerk

Hoog uitkijken boven de stad vanaf de toren van de Gouwekerk

Demonstratie pijpmaker

Demonstratie pijpmaker

De aftrap van de Open Monumentendag begon, zoals gebruikelijk, op de vrijdagavond voorafgaand aan de Monumentendag. Dit keer was de locatie het sfeervolle pand Arti Legi aan de Markt, waar we dankzij een prettige samenwerking met de eigenaar een erg plezierige avond hebben gehad.

Grote achterzaal Arti Legi

Grote achterzaal Arti Legi

Voor de OMD Klassendag was ook dit jaar weer veel animo. Leerlingen van diverse lagere scholen in de regio maakten ook dit jaar weer kennis met bijzondere monumenten.

Leerlingen krijgen uitleg over het pand Westhaven 65 / Groote Huys

Leerlingen krijgen uitleg over het pand Westhaven 65 / Groote Huys

De editie 2013 van ons magazine Erfgoud is uiteraard nog steeds verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Gouda. Wilt u alvast een indruk? Bekijk het bladerboekje onder de knop ‘Publicaties’.

2013-07-19 16.28.00
Contact


  • Nieuws

HR

Open Monumentendag Gouda wordt mogelijk gemaakt door:

Van Dijk
Woonpartners
2pk
Gemeente Gouda

en overige sponsors

Informatie

Contact

Stichting Open Monumentendag Gouda
Kamgras 6
2804 NR Gouda